Preskocit navigáciu

Vysokí funkcionári NATO vystúpili na seminári o rozvoji spôsobilostí


Vysokí funkcionári NATO vystúpili na seminári o rozvoji spôsobilostí
Optimalizácia rozvoja spôsobilostí Severoatlantickej aliancie bola hlavnou témou dnešného seminára, ktorý bol organizovaný v rámci prebiehajúceho podujatia Severoatlantickej aliancie na Slovensku NATO Demonstration and Trials 2012 za účasti významných funkcionárov NATO.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva obrany Miloša Koterca, ktorý dnes na ministerstve prijal  námestníka generálneho tajomníka NATO pre obranné investície Patricka Auroya, pri diskusii vychádzali z možností zlepšenia výcviku, vzdelávania a zintenzívnenia regionálnej spolupráce. „Ide hlavne o hľadanie možností investovania do takých akvizícii, ktoré by boli optimálne pre jednotlivých členov Aliancie aj pre NATO ako celok.

Patrick Auroy pripomenul, že znižujúce sa výdavky na obranu sú problémom vo všetkých krajinách NATO a po summite v Chicagu je hlavnou úlohou, ako ich vyriešiť. „To je dôvod prečo sa silný dôraz kladie na medzinárodnú spoluprácu,“ povedal. Slovensko pochválil za aktivitu pri spolupráci v rámci krajín Visegradskej štvorky a za vysokú úroveň strategickej prípravy. „Momentálne sa v NATO vedie veľmi zaujímavá diskusia o tom, aké vlastne majú byť strategické obranné spôsobilosti a taktiež aké budú zdroje a spôsobilosti po tom, keď sa skončí naša misia v Afganistane. Nerozmýšľame len z toho pohľadu, či sa nám podarí zvýšiť rozpočet, ale aj aké nové spôsobilosti potrebujeme, prípadne ktoré spôsobilosti je potrebné zachovať,“ povedal Auroy.

Auroy sa spolu so zástupcom námestníka generálneho tajomníka NATO pre novovznikajúce bezpečnostné výzvy Jamiem Sheaom v utorok 18. septembra zúčastnili podujatia Severoatlantickej aliancie „NATO Demonstration and Trials 2012“ v Trenčíne, ktoré predstavuje nové technológie riešení a inovácií v oblasti detekcie a likvidácie nástražných výbušných systémov. Jeho organizátorom je trenčianske Centrum výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov, ktoré je prvou oficiálnou inštitúciou NATO na Slovensku. Podľa Shea je centrum výbornou ukážkou spolupráce spojencov a dôležitým príspevkom k celkovým kapacitám NATO. Dodal, že výbušné zariadenia sú najväčším zabijakom vojenského personálu a civilistov v Afganistane.


Autor: mjr. Milan Vanga, TASR , Foto: mjr. Milan Vanga - Dátum: 19.09.2012
Čítanosť: 10860
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share