Preskocit navigáciu

Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku


Ukrajinci  absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku

V priestoroch Vojenského technického skúšobného ústavu (VTSÚ) Záhorie v týchto dňoch praktickou časťou vrcholí kurz pre ručné odmínovanie v prospech ozbrojených zložiek Ukrajiny. Je praktickým vyjadrením konkrétnej pomoci Slovenska a jeho ozbrojených síl nášmu východnému susedovi, ku ktorej sa naša krajina zaviazala na summite NATO vo Walese a deklaroval ju na stretnutí so svojím ukrajinským kolegom aj minister obrany SR Martin Glváč.

Riadiaci zamestnania nadrotmajster Štefan Hubocký z martinského práporu výcviku objasňuje, že cieľom kurzu je prakticky naučiť a precvičiť jeho účastníkov v označovaní nebezpečných priestorov a uskutočnení následného prieskumu týchto oblastí. Ukrajinskí príslušníci policajných zložiek si precvičili jednotlivé postupy pri odmínovaní a čistení priestoru od nevybuchnutej munície. Prvé tri týždne Ukrajinci absolvovali v martinskom prápore výcviku teoretickú časť. Posledný týždeň plnili úlohy praktického výcviku vo VTSÚ Záhorie. Účastníkmi kurzu sú policajti, ktorí pracujú v kriminalisticko-expertíznych ústavoch. Zaoberajú sa ničením munície, čistením priestorov a expertízou pri rôznych výbuchoch a páchaní trestnej činnosti. Podľa neho na začiatku kurzu bolo potrebné ujasniť si jednotlivé spôsobilosti. Záverečnou čerešničkou kurzu je pre nich čistenie priestorov od nevybuchnutej munície, čistenie komunikácií a budov od mínových a výbušných zátarasov a odmínovanie mínových polí s použitím protipechotných a protitankových mín. Vedúci ukrajinskej skupiny podplukovník Jevgen Mamonov vysoko oceňuje prínos kurzu na Slovensku pre jeho účastníkov: „Je veľmi dobre organizovaný po odbornej stránke a zabezpečený všetkým potrebným. Obzvlášť oceňujeme ústretový prístup slovenských inštruktorov pri zvládnutí jednotlivých učebných úloh kurzu. V jeho teoretickej a hlavne praktickej činnosti.“ S čerstvými skúsenosťami z praktickej činnosti prišli na Slovensko mnohí účastníci kurzu. Podobne ako major Dmitro Karakorči z Donecka, ktorý sa nedávno zúčastnil na protiteroristickej operácii v oblasti Slavianska. So svojimi kolegami čistil od mín a výbušnín cestu pre ukrajinských vojakov.

Nadrotmajster Hubocký vysoko hodnotí prácu, ktorú odviedli inštruktori z martinského práporu výcviku: rotmajstri Pavol Comorek a Tomáš Hric, ale aj čatár Martin Nižný zo seredského ženijného práporu či slobodník David Nemec a poručík Lukáš Cabovský z michalovskej ženijnej roty, ktorí pomáhali pri tlmočení počas výcviku. Podľa neho na úspešnom priebehu kurzu má veľkú zásluhu aj doslova ukážková spolupráca s VTSÚ Záhorie, ženijným práporom Sereď, michalovskou ženijnou rotou, Národným centrom EOD v Novákoch, Medzinárodným centrom výnimočnosti v Trenčíne ako aj s Kriminalisticko-expertným ústavom Prezídia policajného zboru.


Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na SlovenskuUkrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na SlovenskuUkrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na SlovenskuUkrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na SlovenskuUkrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku2Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku2Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku2Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku2Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku3Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku3Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku3Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku3Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku4Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku4Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku4Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku4Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku5Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku5Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku5Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku5Ukrajinci absolvovali kurz ručného odmínovania na Slovensku6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK, , Foto: MO SR Jozef ŽIAK, - Dátum: 04.12.2014
Čítanosť: 6970
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share