Preskocit navigáciu

M. Glváč: Je dôležité, aby sa ozbrojené sily začali pripravovať na novú leteckú techniku


M. Glváč: Je dôležité, aby sa ozbrojené sily začali pripravovať na novú leteckú techniku

Prechod na novú leteckú techniku prinesie pre Vzdušné sily OS SR nové úlohy. V pomerne krátkom čase by sa totiž mali zmeny dotknúť všetkých druhov leteckej techniky.

„Najdôležitejšie je vybrať pilotov aj technikov, ktorí sú pre Ozbrojené sily SR perspektívni aj do budúcnosti. To znamená, že ak do ich výcviku a prípravy investujeme, nestane sa to, že nám o dva – tri roky odídu do civilu. Toto by bolo najlepšie zabezpečiť aj legislatívne,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

Ako ďalej uviedol, na spoločnom rokovaní s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milanom Maximom a veliteľom Vzdušných síl Ozbrojených síl SR brigádnym generálom Miroslavom Korbom boli v tejto súvislosti stanovené úlohy pre ozbrojené sily na zadefinovanie kritérií výberu posádok, obslužného personálu, ako aj požiadavky v súvislosti dislokáciou novej leteckej techniky.

„Preškolenie personálu je dlhodobý proces, preto je nevyhnutné, aby sme sa touto problematikou začali zaoberať už teraz,“ zdôraznil minister obrany SR Martin Glváč. Preto vzhľadom na avizované modernizačné projekty vzdušných síl, minister obrany schválil vytvorenie nového odboru podpory vzdušných síl priamo na Generálnom štábe OS SR. „Zavedenie novej techniky do ozbrojených síl si vždy vyžaduje riešenie množstva technických, personálnych a logistických požiadaviek. Pri tak náročnej akvizícii akou je letecká technika to platí o to viac“ vysvetlil genpor. Maxim.

Veliteľ vzdušných síl brigádny generál Miroslav Korba ocenil kroky ministerstva obrany a generálneho štábu, ktoré smerujú k modernizácii ozbrojených síl. „Pre vzdušné sily začína nová etapa v histórii slovenského letectva,“ zdôraznil.

V roku 2016 by mali vojaci dostať prvé takticko-dopravné lietadlo Spartan C-27 J, ešte v tomto roku nové vrtuľníky a prebiehajú tiež rokovania možnom o prenájme stíhacích lietadiel JAS – Gripen.



Autor: MO SR - KOd , Foto: Ilustračné - Dátum: 19.02.2015
Čítanosť: 6827
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share