Preskocit navigáciu

Bilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva Praha


Bilaterálne  rokovanie u Posádkového velitežstva Praha

Velitež Velitežstva posádky Bratislava (VePBA) plukovník Miloslav ARNOLD sa v dňoch 3. - 6. októbra zúčastnil so svojou delegáciou bilaterálneho rokovania u Posádkového velitežstva Praha, na pôde ktorej ho privítal velitež plukovník Radek ŠÍBA. Rokovanie sa uskutočnilo v rámci Klubu velitežov posádok hlavných miest stredoeurópskeho regiónu. VePBA zastupovali náčelník štábu VePBA podplukovník Ján Mlynárik, velitež Čestnej stráže OS SR podplukovník Ján Polák a velitež Vojenskej hudby Banská Bystrica kapitán Ján Goliáš.

V rámci prvého dňa mali delegáti stretnutie s rektorom - kaplánom vojenského Kostola sv. Jana Nepomuckého. Témou rozhovoru boli rozdiely v koncepcii duchovnej služby medzi OS SR a AČR. Nasledujúci deň partneri počas briefingu veliteža posádky Praha diskutovali o skúsenostiach v oblasti výcviku, organizovania, zabezpečovania a riadenia protokolárnych aktivít, dotkli sa personálnej oblasti, aktivít spojených s prezentáciou na verejnosti, najmä organizovania vystúpení príslušníkov čestnej stráže a vojenských hudieb a v neposlednom rade rokovali o logistických náležitostiach. Prezentácia o činnosti PV Praha bola spojená s ukážkou zbraní, používanej výstroje, s prehliadkou Siene cti a tradícií a exhibičným vystúpením čestnej stráže - showprogramom. Následne sa delegácia presunula do rekonštruovaných priestorov Vojenskej ústrednej hudby Armády Českej republiky. Prehliadka priestorov bola ukončená koncertom vojenskej hudby. Skúšobňa slúži aj ako nahrávacie a streamovacie štúdio.

Ďalším bodom programu bola prezentácia o Vojenskej hudbe Olomouc, ktorá sídli v meste Olomouc. Tu si delegácia prezrela priestory vojenskej hudby a krátkou prezentáciou o ich hudbe priblížili prednášajúci chod a výcvik jednotky. Velitelia hudieb si vymenili svoje skúsenosti a poznatky, ktoré v budúcnosti môžu aplikova aj u svojich vojenských hudieb. Nástrojové obsadenie orchestra a poznanie vzájomnej problematiky vo vojenských hudbách môžu pomôc v budúcnosti k zlepšeniu chodu vojenských hudieb. Na programe bolo aj stretnutie so zástupcom veliteža Pozemných síl AČR brig. generálom Pavlom Kolářom a príslušníkom Pozemných sil AČR plukovníkom Martinom Krumniklom, ktorý sa vo svojom príspevku zaoberal vyslaním kontingentu na Slovensko, rotačnými cyklami alebo modelom a koncepciou prezbrojenia AČR.

Posledný deň boli delegáti prijatí primátorom mesta Olomouc p. Miroslavom Žbánekom, s ktorým prebrali otázky participácie našej posádky v rámci medzinárodnej spolupráce. Bilaterálne stretnutie znovu zdôraznilo vynikajúcu spoluprácu medzi velitežstvami posádok.


Bilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva PrahaBilaterálne rokovanie u Posádkového velitežstva Praha

Autor: kpt. Ing. Mgr. Lenka ZVALOVÁ , Foto: AČR - Dátum: 12.10.2022
Čítanos: 1937
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share