Preskocit navigáciu

MEDZINÁRODNÉ VOJENSKÉ CVIČENIE V4 JLSG HQ VALIDATION 2022


MEDZINÁRODNÉ VOJENSKÉ CVIČENIE V4 JLSG HQ VALIDATION 2022

Vo výcvikovom priestore Winów v Poľskom Opole sa v termíne od 27. septembra do 8. októbra 2022 uskutočnilo validačné cvičenie V4 Joint Logistic Support Group HQ VALIDATION 2022 za riadenia Medzinárodného logistického koordinačného centra Praha (MLCC Praha). Cvičenia sa celkovo zúčastnilo 416 profesionálnych vojakov z krajín V4 a 160 ks techniky. Hlavným cieľom cvičenia bolo preveriť schopnosť štábu koordinovať a riadiť logistickú podporu spoločných operácií, podpory operácií na zvládnutie živelnej pohromy a humanitárnej pomoci. V ďalšom preukázať efektívnosť štábu pri uplatňovaní velenia a riadenia logistických jednotiek JLSG v koordinácii s prvkami podpory hostiteľskej krajiny a mimovládnymi organizáciami. V neposlednom rade precvičiť mnohonárodné logistické aspekty veliteľstva V4 JLSG vrátane výcviku štábu, roty komunikačno-informačných systémov, jednotky kybernetickej obrany a podporné jednotky podľa štandardov NATO a Cieľov Spôsobilostí 2021 (CS 2021) využitím logistického systému LOGFAS. Sekundárni cvičiaci boli príslušníci podporných jednotiek (Enabling Elments), ktorí logisticky zabezpečili chod štábu od vybudovania miesta velenia, zabezpečenia stráženia, ubytovania v poľných podmienkach, stravovania, zabezpečenia hygieny, prania a zabezpečenia produkcie pitnej vody v poľných podmienkach. Slovenská republika zastáva v štruktúre štábu J4 JLSG HQ funkciu zástupcu veliteľa – plukovník Juraj Sluka, ktorý bol veliteľom bsp taktiež určený ako Senior National Representative (SNR) počas cvičenia.
Príslušníci bsp v štruktúre štábu JLSG a v štruktúre podporných jednotiek splnili stanovené úlohy na profesionálnej úrovni a zohrávali významnú úlohu v riaditeľstve cvičenia (Exercise Control - EXCON). Medzi najlepšie hodnotených PrV patril por. Michal Jahodka (53.prpsl/4.plog) – veliteľ podporných jednotiek. Z úrovne riaditeľstva cvičenia (EXCON) bol veľmi dobre hodnotený veliaci poddôstojník 3. roty podpopry velenia Vebsp – nrtm. Branislav Diko, ktorý v riaditeľstve cvičenia zastával funkciu v prvku odozvy.
Stanovené Ciele cvičenia boli vyhodnotené z úrovne riaditeľstva cvičenia: plk. Artur Stopka (POL) a veliteľom V4 JLSG HQ: brig. gen. Maciej Siudak (POL) ako splnené.
Validačným cvičením vyvrcholilo štvorročné úsilie MLCC a predstaviteľov logistiky ozbrojených síl krajín V4, ktorí sa v roku 2018 zaviazali k vytvoreniu V4 JLSG HQ. Validačnému cvičeniu od roku 2019 predchádzal výcvik jednotlivca v národnej zodpovednosti a séria kurzov organizovaných MLCC Praha v rokoch 2019 - 2021. V roku 2021 bolo v Nemeckom Garlstedte vykonané Command Post Exercise (CPX) za riadenia MLCC Praha a JCTC (Bundeswehr Logistics School). Plánovací proces validačného cvičenia začal v januári roku 2022 sériou plánovacích konferencií v Prahe a Opole aj za účasti príslušníkov bsp.


PolskoPolskoPolskoPolskoPolsko 1Polsko 1Polsko 1Polsko 1

Autor: kpt. Ing. Matej Pavlačka - Dátum: 21.10.2022
Čítanosť: 2423
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share