Preskocit navigáciu

Výcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkom


Výcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkom

V dňoch 24. - 28. apríla 2023 sa príslušníci skupín špeciálnych policajných operácií Vojenskej polície (SkŠPO) zúčastnili základného výcviku v oblasti Alternatívnych spôsobov zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkom UH-60M Black Hawk, ktorý bol vykonaný v gescii oddelenia špeciálneho výcviku Odboru výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek (OVaK). Výcvik sa realizoval v priestoroch OVaK, CV Lešť a v  51. krídle Prešov.

Prvá časť výcviku - základná príprava bola vykonaná v priestoroch OVaK a CV Lešť a bola zameraná na výcvik zlaňovania pomocou hrubého lana. Boli preverené a preskúšané postupy riešenia mimoriadnych udalostí, ktoré môžu nastať pri vykonávaní predmetnej činnosti a záver základnej prípravy bol venovaný núdzovému opusteniu vrtuľníka UH-60M.

Druhá časť výcviku bola realizovaná vo výcvikových priestoroch 51. krídla Prešov a bola prioritne zameraná na praktické zasadenie príslušníkov SkŠPO vrtuľníkom UH-60M metódou FRIES vo dne, ale aj v noci.

V spolupráci s  51. výcvikovou základňou Síl pre špeciálne operácie ako školiaceho strediska pre OS SR bol súbežne v termíne 26. - 27. apríla 2023 vykonaný zdokonaľovací kurz pre vysadzovačov Vojenskej polície metódou FRIES. Tento kurz je nevyhnutný na predĺženie platnosti oprávnení vysadzovačov na vykonávanie vysadzovania z vrtuľníka UH-60M. Organické jednotky SkŠPO tak môžu pôsobiť autonómne v prípade nasadenia do operácie nielen v domácom, ale aj zahraničnom krízovom manažmente.


Výcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkomVýcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkomVýcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkomVýcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkomVýcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkomVýcvik v alternatívnych spôsoboch zasadenia a vyzdvihnutia vrtuľníkom

Autor: Vojenská polícia , Foto: Vojenská polícia - Dátum: 09.05.2023
Čítanosť: 2254
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share