Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Vojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvoja


Vojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvoja
Po stredajšej úspešnej operácii, pri ktorej sa práporu podarilo stabilizovať bezpečnostnú situáciu v provincii Wida Fari, mohol slovenský kontingent pokračovať v humanitárnych aktivitách.

Jednou z dôležitých udalostí dnešného dňa bol výjazd tímu CIMIC (civilno-vojenská spolupráca) do základnej školy v Senohrade obsahovo zameraný na témy blízke domácemu obyvateľstvu. Z dôvodu narastajúcej nespokojnosti miestneho obyvateľstva s prítomnosťou cudzích vojsk v ich provincii bolo potrebné zorganizovať informačnú kampaň s cieľom vysvetliť obyvateľom obce zásady bezproblémového spolužitia s vojskami počas zhoršenej bezpečnostnej situácie v provincii. Infekčné choroby, ktoré sa šíria aj vďaka nízkej úrovni hygieny u obyvateľstva, sú vážnou hrozbou práve vo Wida Fari. Práve osveta v tomto smere zabráni rozširovaniu epidémií, ako aj kontaminácii pitnej vody. Ohrozením je aj množstvo nevybuchnutej munície a nástražných výbušných systémov, ktoré lokálnym obyvateľom spôsobujú ťažké zranenia, či smrť. Na základe prieskumov vypracoval tím CIMIC projekt Text Book (Učebnica), ktorého náplňou bolo vysvetliť žiakom základnej a strednej školy v Senohrade a Veľkom Krtíši bezpečnostné opatrenia, pri nájdení nebezpečných predmetov, zásady prvej pomoci pri zranení a ďalšie zásady pri predchádzaní ohrozeniam života a zdravia.

Dnešný deň sa však opäť pokúšali narušiť svojimi aktivitami aj ozbrojenci z milície Ballah. Konvoj s humanitárnou pomocou Slovenskej republiky pre obyvateľov Alfalandu, ktorý smeroval do obcí Vozárka a Pliešovce napadli militanti počas presunu z hlavného mesta Djamen použitím nástražného výbušného systému. Po zastavení konvoja sa ozbrojenci snažili zmocniť nákladu. Nepriaznivý vývin situácie viedol veliteľa konvoja k vyžiadaniu leteckej podpory, ktorú účinne naviedol na cieľ predsunutý letecký navádzač zo zostavy konvoja. Letecká podpora kombinovaná s paľbou ochrannými vozidlami konvoja - BVP-2 a Aligatorov odrazila útok militantov a konvoj tak mohol pokračovať na miesto určenia. Prepad si vyžiadal zranenia štyroch vojakov, ktorým zdravotníci konvoja poskytli základnú prvú pomoc. Neskôr boli letecky dopravení do slovenskej poľnej vojenskej nemocnice v Ondrášovej.

Vojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvojaVojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvojaVojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvojaVojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvojaVojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvojaVojaci úspešní v kampani aj pri ochrane konvoja

Autor: PIO , Foto: PIO - Dátum: 21.10.2010
Čítanosť: 27685
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share