Preskocit navigáciu

Uctili sme si obete prvej svetovej vojny


Uctili sme si obete prvej svetovej vojny

Pri príležitosti včerajšieho 105. výročia ukončenia 1. svetovej vojny dňa vojnových veteránov alebo aj červených makov si zástupca veliteľa pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky brigádny generál Ivan Balog spolu s ďalšími predstaviteľmi posádky Trenčín uctili obete prvého svetového konfliktu. Pietna spomienka sa pri tejto príležitosti konala na vojnovom cintoríne v Trenčíne – Kubrej, ktorý sa do dnešnej reprezentatívnej a dôstojnej podoby dostal najmä vďaka Klubu Generálov SR pod vedením zosnulého generálporučíka v.v. Pavla Honzeka.

Pamiatku hrdinov-vojakov a vojnových veteránov si uctili vo svojich modlitbách a duchovných slovách vojenskí dekani veliteľstva pozemných síl kapitán Ondrej Rišiaň a kapitán Stanislav Dulák. Po kladení vencov a tónoch večierky zapálili a položili prítomní na hroboch sviečky. Aj v tomto roku mohli zapáliť sviečky na hroboch svojich predkov aj občania, pre ktorých bol dnes cintorín výnimočne sprístupnený.

Na cintoríne v Kubrej je pochovaných celkovo 771 padlých vojakov, z toho 338 Slovákov a Čechov, 24 Talianov, 112 Maďarov, 11 Rakúšanov, 54 Poliakov, 122 Rumunov, 4 Nemci, 86 Rusov, 17 Turkov a traja neznámi vojaci.


Uctili sme si obete prvej svetovej vojnyUctili sme si obete prvej svetovej vojnyUctili sme si obete prvej svetovej vojnyUctili sme si obete prvej svetovej vojnyUctili sme si obete prvej svetovej vojnyUctili sme si obete prvej svetovej vojnyUctili sme si obete prvej svetovej vojnyUctili sme si obete prvej svetovej vojny

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel.PS, Ing. Peter Sobek - Dátum: 10.11.2023
Čítanosť: 1174
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share