Preskocit navigáciu

16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu


16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu

Po týždni odovzdávania a preberania funkcií, techniky a materiálu prevzal 7. júna v Kandaháre operačnú úlohu slovenského kontingentu operácie ISAF veliteľ 16. rotácie podplukovník Štefan Acsai.

Príslušníci odchádzajúcej 15. Rotácie nastúpili v priestoroch slovenského parku techniky o 17.00 hod. Oproti nastúpeným vojakom nastúpili príslušníci veliteľstva, národného podporného prvku a skupiny metodickej pomoci, ktorá dohliadala na odovzdávanie a preberanie jednotlivých funkcií. Zo Slovenska prileteli do Afganistanu aj budúci velitelia jednotiek, ktorí júnovú rotáciu prídu vystriedať koncom tohto roka. Skúsenosti, ktoré tu počas týždňa získali sú pre nich neoceniteľné. Osobná skúsenosť im ukázala, na čo sa majú vo svojej polročnej príprave na misiu doma zamerať. Aktuálne poznatky z prebiehajúcich operácií sú nepretržite doplňované do výcvikových manuálov prípravy našich jednotiek doma, čo sa pozitívne odráža na kvalite plnenia úloh v misiách a operáciách.

Veliteľ skupiny metodickej pomoci z Generálneho štábu OS SR plukovník Peter Fajmon sa prihovoril príslušníkom odchádzajúcej 15. rotácie. V mene náčelníka generálneho štábu poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na výbornom splnení úloh počas polročného pôsobenia v Afganistane. Vojakom poďakoval aj odchádzajúci veliteľ kontingentu podplukovník Petr Švrlo, ktorý ocenil snahu a hlavne výkon každého jedného príslušníka kontingentu. Švrlo odovzdal slovo aj podplukovníkovi Štefanovi Acsaiovi, ktorý ako nový veliteľ SLOVCON-u (slovenského kontingentu) vyslovil presvedčenie, že 16. rotácia urobí všetko pre to, aby dobré meno, ktoré predchádzajúce rotácie Slovenskej republike v Afganistane urobili, naďalej svojimi výkonmi udržalo.

Po krátkych príhovoroch nasledovalo očakávané dekorovanie vojakov odznakmi vojnového veterána a aliančnými medailami Non Article 5 za službu v operácii ISAF v Afganistane. Vojaci si postupne z rúk plukovníka Fajmona prebrali ocenenia. Medaila im navždy bude pripomínať, že pôsobili vo vojenskej operácii spolu so spojencami, čím reprezentovali svoju krajinu v mnohonárodnom prostredí a napĺňali jej záväzky voči partnerom v NATO.

Na záver ceremoniálu podplukovník Štefan Acsai podpisom potvrdil prevzatie operačnej úlohy od odchádzajúceho veliteľa podplukovníka Petra Švrla. Od tohto momentu začína 16. rotácia SLOVCON-u plnou mierou zodpovedať za plnenie všetkých úloh v najbližších šiestich mesiacoch.


16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu16. rotácia SLOVCON ISAF prevzala operačnú úlohu

Autor: mjr. Milan Vanga - SLOVCON ISAF , Foto: mjr. Milan Vanga - SLOVCON ISAF - Dátum: 11.06.2011
Čítanosť: 20708
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share