Preskocit navigáciu

M. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonov


M. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonov

Minister obrany SR Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek si v piatok 1. februára v Žiline pripomenuli 20. výročie vzniku 5. pluku špeciálneho určenia. „Podľa toho, ako je 5. pluk momentálne vnímaný vo svete a čo robí v rámci domáceho aj medzinárodného krízového manažmentu, môžem povedať, že sme na tento pluk a na jeho činy hrdí,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň zdôraznil, že červený baret, ktorý príslušníci elitného žilinského pluku nosia, je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonov, najtvrdšieho výcviku a plnenia najnebezpečnejších úloh.

Šéf rezortu obrany pripomenul, že v súčasnosti je veľmi diskutovanou témou najmä situácia v Afganistane a naše zotrvanie do konca roku 2014 nie v špeciálnych jednotkách SOTU, ale SOTG. „Práve o tom rokujeme s predstaviteľmi NATO a Spojených štátov amerických. Je to naša ambícia a v tomto prípade sa budeme najviac spoliehať na 5. pluk špeciálneho určenia,“ povedal. Mnohonásobná účasť na zahraničných cvičeniach s elitnými jednotkami našich partnerov z Aliancie podľa ministra potvrdila, že „špeciálne určenie“ je v názve tohto útvaru úplne oprávnene. „Vo svete ste Slovensku vždy robili tú najlepšiu reklamu, o čom som sa naposledy presvedčil aj s pánom veľvyslancom Sedgwickom na návšteve našich vojakov v Afganistane,“ povedal.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka je 5. pluk špeciálneho určenia zložený z vysoko pripravených a kvalifikovaných profesionálnych odborníkov. „Takto vysoko je hodnotený nielen v misiách v zahraničí a nehovoríme iba o Afganistane, ale aj pri cvičeniach, ktoré absolvuje spolu s našim partnermi. Je to hlavne v rámci zoskupenia V4, kde je veľmi úzka spolupráca jednotlivých zložiek špeciálnych síl,“ uviedol generálporučík Vojtek. Žilinský elitný pluk je podľa neho dôležitý aj preto, že by mal slúžiť na potláčanie asymetrických ohrození.

V súvislosti s výzbrojou 5. pluku špeciálneho určenia uviedol, že sa práve finalizuje zavádzanie nových obrnených automobilov a riešia sa nákupy spojovacej techniky a ďalšej výzbroje tak, aby mohol zahájiť intenzívnu prípravu. „Pretože predpokladáme, že bude pôsobiť v Afganistane vo väčšom rozsahu. Všetko to ešte ale závisí aj od politických rozhodnutí,“ dodal.

Podľa veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia plukovníka Ľubomíra Šeba je potrebné, aby v tomto útvare pôsobili psychicky odolní a fyzicky zdatní vojaci. „Dôležitá je psychika, vyrovnanosť, odhodlanosť,“ zdôraznil. Z 20. ročnej histórie útvaru vyzdvihol dekorovanie pluku vojenskou zástavou, pridelenie čestného názvu „Žilinský pluk Jozefa Gabčíka", či ostré nasadenie do bojovej operácie v Afganistane.


M. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonovM. Glváč: Červený baret je v ozbrojených silách symbolom najlepších výkonov

Autor: MO SR - KOd , Foto: 5. pšu - archív - Dátum: 04.02.2013
Čítanosť: 14813
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share