Preskocit navigáciu

Českí vojenskí policajti na Slovensku


Českí vojenskí policajti na Slovensku

Spolupráca slovenských a českých vojenských policajtov je veľmi intenzívna. Potvrdilo to aj minulotýždňové spoločné zamestnanie policajtov v priestoroch Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej – Hronseku. Podľa inštruktorov všeobecného výcviku nadrotmajstrov Patrika Števka a Vladimíra Bobuľu sa do výcviku služobných zákrokov zapojili aj ich českí kolegovia. Spoločne sa zdokonaľovali v použití donucovacích prostriedkov, aj s použitím služobného psa, navzájom si vymieňali skúsenosti.
Takúto formu spolupráce vysoko ocenil aj zástupca náčelníka oddelenia prípravy Odbornej školy vojenskej polície vo Vyškove major Ivo Kovář. „Spoločne plníme úlohy v rámci mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO a okrem toho sa každoročne uskutočňuje množstvo dvojstranných aktivít. Obe školiace zariadenia pre vojenských policajtov vo Vyškove a vo Vlkanovej- Hronseku veľmi úzko spolupracujú. Vymieňajú si skúsenosti a poznatky z procesu prípravy vojenských policajtov. Slovenskí policajti a inštruktori absolvujú mnohé odborné zamestnania a kurzy u nás a českí zasa na Slovensku. Výrazom obojstranne výhodnej spolupráce je nakoniec aj tento kurz,“ pripomína major Kovář.
Spoločne zo slovenskými inštruktormi sa priamo do výcviku zapojil okrem iného aj práporčík Jirí Petříček. Špecialista na poriadkovú službu a boj z blízka získal bohaté skúsenosti v zahraničných misiách a operáciách v Kosove, Iraku i Afganistane. Preto oceňuje možnosť zosúladenia jednotlivých postupov vojenských policajtov oboch krajín. „V prípade spoločného nasadenia a zásahu musia vedieť, ako bude reagovať ich kolega. Dolaďujeme niektoré veci ohľadne techniky, taktiky a spôsobu vedenia výcviku. So slovenskými vojenskými policajtmi je v tomto smere výborná spolupráca. Majú bohaté medzinárodné skúsenosti. A musím sa priznať, že Vám tak trochu závidím aj možnosti, ktoré máte pre výcvik vo vašom školiacom centre vo Vlkanovej – Hronseku,“ konštatuje práporčík Petříček.


Českí vojenskí policajti na SlovenskuČeskí vojenskí policajti na SlovenskuČeskí vojenskí policajti na SlovenskuČeskí vojenskí policajti na Slovensku

Autor: VP, MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 17.02.2015
Čítanosť: 11630
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share