Preskocit navigáciu

Výcvik príslušníkov ozbrojených síl vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení Ozbrojených síl Slovenskej republiky v NATO/EÚ


Výcvik príslušníkov ozbrojených síl vysielaných na nasaditeľné pozície v zastúpení Ozbrojených síl Slovenskej republiky v NATO/EÚ
V mesiaci jún bola vykonaná národná príprava príslušníkov OS SR pripravovaných do štruktúr NATO a EÚ. Každoročne tento výcvik vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (VJVM) Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine (ZaVaMD) absolvuje vybraný personál, ktorý bude plniť úlohy mimo územia Slovenskej republiky na rôznych veliteľstvách v rámci štruktúr NATO a EÚ.
Cieľom samotného výcviku bolo cvičiacich teoreticky a prakticky pripraviť na ich možné nasadenie a zvládnutie všetkých potrebných zručností, ktoré v prípade nasadenia budú potrebovať v rámci priestoru operácie. Medzi základné zručnosti patrí poskytnutie prvej pomoci pri zraneniach spôsobených rôznymi incidentmi, použitie zbrane, ktoré je úzko prepojené s eskaláciou sily a ochranou civilného obyvateľstva. Ďalej sa oboznámili s problematikou improvizovaných výbušných systémov. Praktická časť výcviku bola zameraná na precvičenie a osvojenie si nadobudnutých vedomostí a zručností.
Podstatnou mierou ku skvalitneniu výcviku prispela účasť príslušníka Veliteľstva mnohonárodného zboru severovýchod zo Štetína v Poľskej republike, a to podplukovníka Ladislava Kisela, ktorý sa zameral na objasnenie systému výcviku vo veliteľstvách NATO, pláne cvičení na najbližšie roky a odovzdal tak svoje skúsenosti z pôsobenia v rámci štruktúr NATO.
V závere výcviku PrV preukázali svoje vedomosti pri celodennom cvičení a následne boli cvičiacim odovzdané certifikáty o úspešnom absolvovaní výcviku z rúk náčelníka Oddelenia špeciálnej prípravy VJVM majora Štefana Rybára.

foto1foto1foto1foto1

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 15.06.2020
Čítanosť: 5042
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share