Preskocit navigáciu

Spoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republiky


Spoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republiky

V dňoch 18.-22.10.2021 sa uskutočnil vo výcvikových priestorov CV Lešť spoločný výcvik špecializovaných jednotiek Vojenskej polície Slovenskej republiky a Českej republiky. Spoločný výcvik jednotiek bol realizovaný na základe Plánu bilaterálnej spolupráce pre rok 2021, ktorý odráža dlhodobú vzájomne-prospešnú spoluprácu medzi oboma zložkami. Spolupráca je dlhodobo realizovaná v rôznych odbornostiach, avšak v tomto zložení - medzi cvičiacimi príslušníkmi Odboru krízového manažmentu, výcviku a kynológie Vlkanová- Hronsek doplnených o inštruktorov (VP SR) a Pohotovostným oddelením (VP ČR) je to po prvý-krát hoci už v minulosti bola snaha o realizáciu danej aktivity, avšak z dôvodu opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 vo výcvikovom roku 2020 sa aktivita neuskutočnila.
Cieľom daného výcviku bolo zlepšenie interoperability cvičiacich jednotiek, odovzdanie si skúsenosti z operácii domáceho a medzinárodného krízového manažmentu, cvičení so zameraním na CQB (boj v zastavaných priestoroch), porovnanie taktických postupov jednotiek VP, preverenie C2 (command & control) a R2 (report & return) pri spoločných modelových zásahoch. Výcvik bol taktiež postavený na iniciatíve NATO Centra Výnimočnosti Vojenskej polície v oblasti zlepšenia spolupráce v oblasti CPT (Close Protection Team) v medzinárodnom prostredí odrážajúc skúsenosti z pôsobenia v operácii ISAF / RS Afganistan. Spolupráca s Vojenskou políciou ČR, ktorá je najvýznamnejší partner Vojenskej polície SR v medzinárodnej spolupráci bude pokračovať i v nadchádzajúcom období. Do konca roka sa očakávajú výcvikové aktivity v oblasti osobnej ochrany a odstreľovačských tímov.


Spoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republikySpoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republikySpoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republikySpoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republikySpoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republikySpoločný výcvik jednotiek Vojenskej polície Slovenskej a Českej republiky

Autor: Vojenská polícia , Foto: Vojenská polícia - Dátum: 22.10.2021
Čítanosť: 8257
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share